fredag den 23. februar 2007

I medierne igen.

Fredag den 22-02-07
Computerworld.dk http://www.computerworld.dk/art/38099?a=rss&i=0
Newspaq http://netavisen.newspaq.dk/arkiv/?aid=209550

Torsdag den 21-02-07
Business.dk http://www.business.dk/dinepenge/artikel:aid=2028278
Epn.dk http://epn.dk/privatokonomi/din_bolig/article21901.ece
markedsforing.dk http://www.markedsforing.dk/artikler/artikel-detalje.aspx?id=ADM070222140028

bt.dk http://www.bt.dk/article/20070222/PCERHVERV/702220345/1828
Epn.dk http://epn.dk/finans/realkredit_bolig/article22203.ece
Berlingske.dk http://www.berlingske.dk/indland/artikel:aid=865626
Euroinvestor.dk http://www.euroinvestor.dk/news/ShowNewsstory.aspx?StoryID=9526462
Fyens Stiftstidende http://www.fyens.dk/article/763078?rss
Urban http://www.urban.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070222/PCERHVERV/702220332/-1/ARKIV

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Efter at have læst debatten om DE’s blokering af boliga.dk og de interessante argumenter for dette har jeg tænkt en del over hvad DE’s reelle interesse er i, at data på boligsiden bliver bearbejdet og vist på en for forbrugerne letforståelig måde.
For mig virker de mystiske argumenter mere afslørende end hvis man levede med at information, prissammenligning, tests er en naturligdel af det informationssamfund vi lever i.
Gennem tiden har der været samfundsmæssige retninger der troede at den bedste regulering var manglende eller fortiet information. Både religioner og regeringer verden over har i perioder troet på denne. Mig bekendt har det intet sted været den store succes.
Sammenlign med Sovjet-Ruslands politbureau, der indtil murens faldt mente at vide, hvad befolkningen ønskede. Google`s manglende mulighed for vise alt for kinesere. Det er diktaturstater der benytter disse metoder.
I det samfund vi lever i er information blevet et centralt element. Vi ser forbrugerprogrammer, søger efter bedste priser på f.eks. edb-priser.dk. Læser tests af produkter, forhandler priser med bankerne m.m.

Debatten har haft mange interessante argumenter. En af de seneste udtalt af DE er:
”Prisfaldstal indgår ikke umiddelbart i vores planer. Vi har fortsat svært ved at se, hvorfor de tal skulle være interessante. Det væsentlige for køberen må jo være, hvor meget man synes en bolig er værd, siger Steen Winther-Petersen, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.”

Hvor meget skal en bolig koste? Det er ikke et enkelt spørgsmål. Ejendomsmægleren er sælgers rådgiver, når han står for salget. Sælgeren vil gerne have så meget som muligt for sin bolig. Et ønske som ejendomsmæglerne har været specialister i at forsøge at opfylde. De seneste år har der været en tendens til at værdien på ejendomme er steget på rekordtid. Resultatet er at en del køber kan gå på boligmarkedet med måske flere millioner kr. i udbetaling. Med flere millioner i udbetaling kan man jo sagtens byde 6.000.000 for en villa på 100 m2. Men hvad med førstegangskøberne? Du skal have en indtægt i den meget pæne ende for overhovedet at have en chance.
Kort sagt virker boligmarkedet i områderne med høje priser som om det er handler mellem velhavende parter som har skabt al deres økonomiske velstand ved at se boligpriserne stige. Du kan ikke længere få et godt hus i Nordsjællands og københavnsområdet alene ved at have en god løn. Jo hvis din løn gør at du kan sætte 20.000 af pr. md. i netto-husleje. Der skal vel også være råd til bil, tøj og mad. Og det kunne jo også tænkes at huset skulle repareres eller forbedres.
Oven på at det er det absolut utænkeligt nogen sinde at blive arbejdsløs, syg eller på anden måde komme i en situation hvor indtægterne kunne blive forringet.
Jeg tænker også at den dag den ældre generation i Københavns og Nordsjællandsområdet falder fra og sælger huset hvad så? Der er rigtigt mange som købte deres hus da det var meget billigere. (Også i forhold til en gennemsnitlig indkomst) Hvem skal købe det? Hvem har råd?

Jeg er bekendt med mange der har undret sig over om prisfesten virkelig kunne forsætte.
På DE’s hjemmeside fortælles om en undersøgelse hvor 8 ud af 10 danskere ikke tror på prisfald
http://www.de.dk/Presse/Nyheder+fra+DE/Danskerne+tror+ikke+på+prisfald.htm

”DE skriver samtidig at: ”Befolkningens opfattelse svarer godt overens med det, vi oplever i ejendomsmæglerbranchen – nemlig at køberne er ved at vende tilbage igen. Derfor vil vi se, at der kommer endnu mere gang i bolighandlen igen, og at det leje, som priserne nu har fundet, vil holde niveauet. Det er både glædeligt for markedet og for de danskere, der gerne vil have solgt deres bolig,” siger Thomas Torp.”

På boligportaler som f.eks. boliga.dk ses dog markante prisfald og lange liggetider. Disse data anser DE som useriøse. Hvordan hænger dette sammen?
Er forklaringen at en del meget optimistiske ejendomsmæglere har lavet nogle fejlvurderinger, der i den grad har skabt problemer. Hvordan siger man til en sælger. ”Hovsa. Jeg kom vist til at vurdere dit hus kr. 1.000.000 for højt. Vi får det vist ikke solgt til den pris. Beklager at jeg komme til at stille så store garantier at du/I allerede har købt et nyt hus. Beklager at I har fået alvorlige økonomiske problemer.”
Hvad gør en faggruppes forening i sådan en situation. Hjælper dens medlemmer. Hvordan? Den vil sikkert ikke sige mægleren har dummet sig. Den er jo på mæglerens side. I stedet kan man gøre alt for at skabe ugennemsigtighed i boligpriserne. Hvad kunden ikke ved, har kunden ikke ondt af. Dette må være årsagen til at webportaler i årevis har indsamlet data fra boligsiden uden problemer. Det er jo kun kort tid siden der var en retssag mellem Home og Ofir. Så der er ingen der kan sige at det er en ny problemstilling. Konklusionen på retssagen var bl.a. regler for, hvad der måtte offentliggøres og opsamles. Men statistik. Det er noget ”møg”. Brugeren får jo for meget viden som denne ikke kan administrere. Ifølge DE er ejendomsmæglere åbenbart de eneste kvalificerede til at vurdere markedet for boliger.